Smartlab

Online platform voor
ongedisciplineerde kunsten

Info

Smartlab is een (on- èn offline) platform voor ongedisciplineerde kunsten.
Gluur mee in deze “common place for the unusual”
hetzij door het raam (spoorwegstraat 50, Hasselt) hetzij via live streaming (24/7).

Het platform presenteert 3 acts per jaar die telkens middels live streaming geopend worden op een andere "matching" gastlocatie/event.

ACT I met Ben Storms was te gast in Z33 tijdens de Hasseltse kunstennacht op donderdag 12 mei ‘16.

ACT II met Stijn Ruys & Marijn Dionys ging van start in de marge van Theater Op De Markt te Hasselt en werd geopend op 28 augustus '16 bij Galerie TRANSIT te Mechelen.

ACT III met Peter De Meyer vond plaats in de marge van de stadstriënnale Hasselt-Genk en werd op 1 oktober '16 live gestreamd tijdens de opening van TRADEMARKS in het CultuurCentrum van Hasselt.

ACT IV met Niels Vaes werd op 19 februari '17 gestreamd tijdens de opening van The World of Charles and Ray Eames in C-mine, Genk. 

ACT V met Vladimir Slavov opende in Z33 tijdens Traders Open School.

ACT VI huisvestte Jonas Van Put.  De opening vond plaats in C-mine Genk tijdens de opening van HET LABO's dubbeltentoonstelling BLACK, waar Jonas deel uitmaakte van DE FOMIDABELEN, een ode aan Jan Kenis zaliger.

ACT VII met Johan Bruninx werd tijdens de Hasseltse kunstennacht op 3 mei 2018 gestreamd in de context van de VONK presentatie in Z33 en maakte verder deel uit van zijn installatie aldaar.

ACT VIII met Remco Roes was gekoppeld aan RING RING van het LABO.  Roes ging aan de slag met de restanten van de 40 installaties op de Hasseltse ring.  Roes' EXC204/R70 werd gestreamd in café Cambrinus tijdens de openingsavond van Ring RING aldaar.

ACT IX was een knipoog van DE ELF naar de feestdagen.  THE ThREE werd op 30 november 2018 live gestreamd tijdens de openingsavond van ONTVREEMD @ Het Kunst Schip.

ACT X met Yannick Wijnants -die de ruimte besnaarde als een cross-over tussen een piano en een viool- werd gekoppeld aan piano days en naar aanleiding daarvan live gestreamd in de foyer van CultuurCentrum Hasselt.

ACT XI bracht (in)zicht met een performance van NAUWAU tijdens de Hasseltse Kunstennacht van 9 mei 2019

ACT XII van Stefan Peters was een aanvulling op zijn installatie met vlaggen die hij maakte voor de stadstriënnale SCREEN IT op de CORDA campus in Hasselt.  De lancering gebeurde in het kader van "54 solo exhibitions and 1 group show" die Luc Theuwis organiseerde in zijn F.O.M.A. bij BREED in Genk, eveneens in de rand van diezelfde triënnale.

ACT XIII met Iwert Bernakiewicz die het corona-vacuum vulde met een installatie van "poëtische planeten" werd toepasselijk planetair gestreamd.

ACT XIV was voor Wouter Persyn aanleiding voor een vervolg op zijn kast GORD N.  Het gat in de kast werd materieel in de context van smartlab: O

ACT XV was voor Bart Deglin de aanleiding bij uitstek om uit de tweedimensionaliteit van zijn oeuvre te stappen.  De ogen van zijn PUBLIC WITNESS 2.0 waren een knipoog naar de de gecancelde drawing days in Hasselt.

ACT XVI was Ester Kenis' 3D luik aan haar 2D gastoptreden bij de premiëre van het vrouwelijk collectief L'ORIGINE in het begijnhof van Hasselt.

ACT XVII met Steven Antonio Manes startte tijdens de Hasseltse Kunstennacht 2021.  Tijdens die kunstennacht creëerde Manes live enkele nieuwe werken en voegde ze toe aan zijn installatie.  De buren herrinneren zich wellicht nog de slijpschijf-act.

ACT XVIII was voor Thibeau Scarceriaux aanleiding voor een installatie met reflecterende folie, spiegelscherven en (kunstmatige) warmte.  De live-streaming van zijn ACT werd op 19 november 2021 bij B-collective in Brussel op Scarceriaux' glazen zetel geprojecteerd. 

ACT XIX bleek voor Eias Van Orshaegen en Robbe Stevens voldoende aanleiding voor een feestje.  Hun eindeloze party was een knipoog naar "fake news" en werd tijdens kunstennacht 2022 geprojecteerd op de "C-post"presentatie van HET LABO collectief in Huis Hoste.

 

(English)

 

Smartlab is an (on- as well as offline) platform for undisciplined arts.  You can peep in this "common place for the unusual" through the window (spoorwegstraat 50, Hasslt, Belgium) or on this website (24/7 live streaming whenever an act is going on).

The platform presents 3 acts a year which are launched through screening of the live streaming by & at another "matching" guest host.